Сучасна людина, згідно з дослідженнями, в середньому 9,5 годин у день проводить, сидячи. Це стосується не тільки роботи, але й відпочинку, проведення часу з сім’єю чи друзями тощо. Ми постійно сидимо, а всього 25% свого часу рухаємося з різною активністю.

Що можна вдіяти, щоб забезпечити правильні та комфортні умови на робочому місці та уникнути проблем зі здоров’ям? Облаштувати робоче місце за допомогою ергономічних меблів.

Переваги й недоліки роботи стоячи

Останнім часом з’явився тренд на роботу в офісі стоячи: за комп’ютером, з документами, клієнтами тощо. А можливість варіювати позицію стоячи та сидячи забезпечує найважливіше – рух. Тож найкращим робочим місцем можна вважати те, що передбачає адаптувати його під різні положення тіла.

Переваги роботи стоячи:

  • зберігається правильна постава з фізіологічними вигинами: шия, грудина, поперек;
  • покращується кровообіг в нижніх кінцівках, запобігаючи утворенню варикозу та тромбозу;
  • нормалізується обмін речовин, що сприяє оптимізації рівня цукру в крові;
  • зручне положення рук унеможливлює розвиток тунельного синдрому та появи болей чи оніміння пальців чи зап’ястків;
  • підвищення ефективності праці.

Не зважаючи на користь стоячого положення за столом під час роботи, є й декілька негативних факторів, що також впливають на самопочуття та здоров’я.:

  • значне навантаження на поперек може призводити до виникнення болей та проблем з міжхребцевими дисками;
  • тривале стояння стимулює надмірний приплив крові до нижніх кінцівок, що створює негативні наслідки для дрібних судин та підшкірних вен;
  • через тривале навантаження на суглоби можуть з’являтися болі та набряки у колінах, гомілках чи ступнях.

Щоб уникнути подібних негараздів, краще обрати робоче місце з можливістю змінювати положення – чергувати роботу стоячи та сидячи, або час від часу рухатися, змінювати положення тіла та контролювати навантаження на різні частини тіла.

Як «правильно» стояти на робочому місці

На жаль, правильного способу працювати стоячи не існує. Нашим суглобам та м’язам потрібен постійний рух, тому облаштування робочого місця на сьогодні є найкращим рішенням. 

З цієї причини з’явились ергономічні меблі – столи, крісла, стільці, які надають користувачам можливість під час роботи можливість встати і працювати стоячи. 

Вже через деякий час можна відмітити позитивні зміни у самопочутті. Адже сидячи нам доводиться напружувати м’язи рук, ніг та спини, а зміна пози дозволяє розподіляти навантаження та, навіть, спалює калорії.



Latest Stories

Цей розділ наразі не містить жодного вмісту. Додайте вміст до цього розділу за допомогою бічної панелі.